Mám bolesti při každém pokusu o pohlavní styk

Dobrý den,

chtěla bych znát Váš názor, je mi 22 let, měla jsem 3 letý vztah ale kvůli sexu nebo spíše kvůli tomu, že sex nebyl vztah skončil. Při každém pokusu to bolelo tak strašně moc, že jsme to nakonec vzdali a stydím se s tímto problémem navštívit gynekoložku. Navíc o sex vlastně nemám vůbec zájem, nevím jestli se mnou není něco v nepořádku a tohle všechno mě strašně trápí. Navíc se kamarádky baví o svých zkušenostech a já vždycky sedím a nemám se o co podělit a připadám si méněcenná. Navíc se strany mužů o mě zájem je, ale já kvůli svým problémům odmítám a odmítám. Navíc si všichni kvůli mému vzhledu myslí kolik nemám zkušeností a kolik sexuálních partnerů už jsem vystřídala. Opravdu mě to trápí a už nevím co s tím mám dělat. Já bych si moc přála plnohodnotný vztah a chtěla bych si taky užívat sexu, ale opravdu nevím co mám dělat.

Předem děkuji za odpověď.

 

 

Milá,

díky za váš dotaz. Věřím, že poslouží i dalším čtenářkám, protože existuje skupina žen, která se s těmito problémy potýká stejně jako vy.

Úplně na prvním místě bych se vás ptala, jakým způsobem masturbujete. Pokud vůbec ne, je nejvyšší čas začít objevovat erotický manuál ke svému tělu i ke své mysli. Pokud vy sama netušíte, jakým způsobem se vzrušit, pak to nebudete schopná říci ani svému partnerovi. Můžete samozřejmě příště použít lubrikant, ale tubička lubrikantu automaticky neobsahuje sexuální znalosti a dovednosti potřebné k tomu, abyste se cítila dobře. Vaše obavy z dalších vztahů a případných sexuálních interakcí mohou být opodstatněné. Situace se totiž dost dobře může opakovat, pokud nezměníte způsob přístupu k vlastnímu tělu.

Zde je několik možností, jak začít pracovat na tom, abyste i vy mohla prožívat spokojený sexuální život.

IMG_1929-natur.jpg

Pokud máte pocit, že přístup k vaší sexualitě ovlivňuje něco v minulosti (výchova, vztah vašich rodičů nebo jejich prudérnost, trauma z dětství), bude ideální se obrátit na psychoterapeuta/ku a věnovat se psychice.

Zároveň, pokud pravidelně alespoň jednou ročně nenavštěvujete gynekologickou orgdinaci, určitě bych vám doporučila se objednat na prohlídku co nejdříve a při té příležitosti svůj problém zmínit. Váš lékař vám může sdělit, zda jsou nějaké objektivní fyziologické příčiny, proč by pohlavní styk nebyl možný (zbytnělá panenská blána aj.) a navrhnout možnosti řešení. Stud není dobrý důvod, proč zanedbávat vlastní zdraví.

V mezičase, kdy budete váhat, určitě můžete udělat následující. Vezměte doma zrdcátko, které můžete napolohovat, položte se na posteli a umístěte si ho mezi nohy tak, abyste viděla své vlastní genitálie. Ano, to je to, co uvidí váš gynekolog. :-) Tohle cvičení má ale ještě jednu výhodu. Můžete si vzít trochu lubrikantu (doporučuji nahřát, je to o mnoho příjemnější) a začít se sebe dotýkat tak, jak jste to možná ještě nikdy nedělala. Jednoduše zkuste objevovat, kde je to příjemné a kde pod kůží cítíte zatnuté/tvrdé svaly pánevního dna. Můžete objevovat vnejší genitálie, hladit se, tlačit, kroužit, poťukávat. Poté s navhlčeným prstem můžete zkusit doteky i v okolí poševního vchodu a cca jeden článek prstu dovnitř. Tak zjistíte, co a kde cítíte, pokud se na to jde pomalu a něžně.

Pokud budete mít pocit, že tohle cvičení sama nezvládnete, či budete chtít pracovat více na úrovni vlastního těla, pak je tu sex kouč, který vám s překonáváním takovýchto obtíží může pomoci povídacím sezením i prostřednictvím přímé výuky masturbace. (Více zde.)

Držím palce,

Gaia